S nadhledem na síti s paní starostkou

V úterý 11. února 2020 proběhla ve všech druhých třídách debata nad knihou On-line ZOO. Starostka Městské části Praha 5 Mgr. Renáta Zajíčková dětem z knihy přečetla tři příběhy a následně s nimi diskutovala nad tématy příběhů. Druháci prokázali, že mají znalosti, a také mnozí vědí, jaká nebezpečí na internetu na ně mohou číhat. Pojmy jako kyberšikana nebo nebezpečí chatu jim nejsou cizí.

Kniha přenese malé posluchače do prostředí zoologické zahrady, kde všechna zvířata používají chytré telefony, tablety či notebooky, aby se jejich prostřednictvím připojili k Internetu. V on-line světě však na ně čekají nejen radosti, ale i strasti. Dětem jsou zábavnou formou představena nejčastější rizika, která mohou v souvislosti s používáním internetu nastat, a to závislost na mobilu, zveřejňování nevhodných fotografií, grooming a další. Kniha se dá volně stáhnout. Zároveň si ji můžete i poslechnout.

Akce proběhla vzhledem ke Dnu bezpečnějšího internetu, který připadá právě na 11. února. Zároveň je to součást projektu Prahy 5 S nadhledem na síti. Věříme, že podobné akce přispívají k vyšší informovanosti veřejnosti o úskalích světa on-line.