Kroužek „Poznáváme Prahu“ 1. pololetí

V letošním školním roce byl otevřen kroužek „Poznáváme Prahu“. Cílem kroužku je ukázat dětem zajímavá místa našeho hlavního města. Celkem jsme se vydali v 1. pololetí na 8 vycházek, kterých se zůčastnily děti z 3. - 6. tříd. Po každé vycházce obdrželi rodiče dětí trasu a program.

Našim cílem byla tato místa:

  1. Lesopark Cibulka.
  2. Interiéry budov ČSAV a Státní spořitelny v Rytířské ulici. Obě budovy stojí určitě za návštěvu. V ČSAV jsme měli štěstí na komentovanou prohlídku rozsáhlé veřejné knihovny. Na zpáteční cestě jsme si prohlédli výstavu sira Wintona, která byla instalována na Václavském náměstí.
  3. Vernisáž výstavy „Můzy dětem“ ve výstavní síni Portheimka. Jako jedni z prvních návštěvníků jsme si také prohlédli nově zrestaurovaný Reinerův sál s výstavou fotografií, kde se děti mohly seznámit, jak žijí jejich vrstevníci  v jiných zemích.
  4. Den otevřených dveří v Etnologickém ústavu na Florenci, dále prohlídka secesní Fantovy kavárny. Na zpáteční cestě jsme jen krátce nahlédli do Jeruzalémské synagogy.
  5. Domovní znamení v Nerudově ulici - děti se zapojily velice aktivně a vyhledávaly podle seznamu všechna domovní znamení v této lokalitě.
    Cestou jsme navštívili také Muzeum alchimistů a nedalekou hladomornu, která je součástí restaurace v blízkosti muzea. Vánoční náladu jsme dostali v prodejně perníků v Nerudově ul. č. 9. Krátce jsme se zastavili na Újezdě u památníků O. Zoubka - Oběti komunismu.
  6. Betlémská kaple - vánoční výstava.
  7. Staroměstská radnice - mimo krásné večerní vyhlídky jsme cíleně navštívili výstavu CZECH PRESS PHOTO 2015, která se konala v přízemí radnice. Cestou vyhlídky jsme v sále architektů shlédli ještě zajímavou výstavu „Znáte Prahu? - Město v mapách, grafech a číslech“.
  8. Závěrečnou vycházkou v 1. pololetí byla návštěva Jindřišské věže, kde probíhala výstava betlémů a dále výstava „Pražské věže“. Poslechli jsme si zvonkohru, jen nahlédli do stylové restaurace a pokračovali jsme do Paláce Lucerna. Poslední cíl bylo hřiště na Střeleckém ostrově, kam jsme sjeli výtahem z mostu Legií. 

Na každé z vycházek jsme si udělali přestávku na svačinu a pokud to bylo možné, na chvilku jsme navštívili hřiště (pod hlavním nádražím, na Kampě, pod Karlovým mostem). 

Nové pololetí jsme zahájili návštěvou Tančícího domu, kde do konce února probíhá výstava Bořka Šípka. Dětem se velice líbila a určitě stojí za zhlédnutí.