Jak jsme poznávali Prahu

Protože si někteří z nás (včetně paní učitelky) nedokázali představit tolik dní bez školy, napadlo nás, že bychom se společně mohli vydat poznávat krásy Prahy a jejího okolí.

V pondělí jsme proto vyrazili na Smíchovské nádraží a odtud se nechali odvézt na další stanici - Pod Žvahovem. Cesta na Dívčí hrady byla náročná (protože do kopce jen za trest!), zato nás však na jejím konci čekalo velmi příjemné překvapení - stádo koz... Měli jsme navíc štěstí, že si slečna pasačka zrovna šla k ohradě dávat svou první ranní kávu, takže vypnula ohradník, a my  jsme se tak mohli s jednotlivými členy stáda seznámit blíže.

V dalším průběhu našeho výletu jsme si ještě stihli zařádit na balících sena, než jsme došli  do hlubočepského údolí, museli jsme se dvakrát vracet, do cesty se nám totiž nečekaně postavil vojenský objekt, ale už jsme šli z kopce, kolem nás poletovalo nádherně zbarvené podzimní listí, takže paráda. Navíc jsme měli štěstí na datla, pár veverek a jednu herbářovou žabičku. Té nám bylo ale moc líto...

Pod tzv. Pražským Semmeringem jsme se vydali na prohlídku hlubočepských jezírek. Co čert nechtěl, zrovna probíhala jejich revitalizace, takže jsme místo krásné, klidné vodní plochy plné leknínů a kachniček viděli dva traktory a jeden bagr, nohy přitom po kotníky zabořené do čvachtajícího bahna. 

Pomalu jsme začínali být unavení, naštěstí už nás čekalo jen setkání s netopýry (paní učitelka slibovala...) v tunelu v Prokopském údolí. Na netopýry jsme sice nenarazili, chvilka strachu a napětí, které provázelo naši ztemnělou procházku tunelem, kterým původně jezdily vozíky dopravující vápenec, však stálo za to!

Odměnou za celodenní výlet bylo posezení v hlubočepské cukrárně a pak hajdy domů!  Další den nás totiž čekala procházka historickou Prahou.

Druhý den poznávání našeho hlavního města jsme se zaměřili na jeho centrum. Protože se blížil svátek Všech svatých, naše první cesta vedla na Vyšehrad. V plánu jsme neměli jen prohlídku hřbitova, ale především jeho přilehlých částí. Cestou z Vyšehradu jsme minuli Národní divadlo, Karlův most i Klementinum. Výměnu hradní stráže jsme hravě stihli a od sochy TGM jsme měli na  pochodující krásný výhled. Po skončení přehlídky jsme si šli projít nádvoří Pražského hradu, poté jsme se Nerudovou ulicí vraceli na Malostranské náměstí. Cestou jsme si všímali různých domovních znamení a snažili jsme se u některých z nich odhadnout jejich původ.  Naše další kroky vedly na Karlův most, kde jsme však spíše než sochy a sousoší obdivovali výtvarná díla některých umělců. Rozhodně se o něco podobného pokusíme na některé z hodin výtvarné výchovy!

Oba výlety jsme si užili a víme, že v tomto školním roce rozhodně nebyly poslední :-)